'praktisk naturvård'
Holmen skog utförde idag den 10 maj en naturvårdsbränning med hjälp av bränningsentreprenörer mellan torpet Riset och Torpesta. Bränningsledarens ord efter bränningen var att luftfuktigheten var något för hög och att det var för lite bränsle (humus, ris och annat som får elden att blossa upp). Det resulterade i att det blev dålig fart i bränningen och att det inte brann så hårt som var önskat. Hur som helst så har vissa granar fått en del brandskador vilket förhoppningsvis gör att de dör. Resultatet kommer att visa sig om något år då man kan se hur många av granarna som överlevt. På tur står ett område mellan Bodalen och Långvik, när det ska brännas är ännu oklart. Beror helt på väder och vind. Roligt och tacksamt att Holmen utför dessa naturvårdsbränningar. Ett viktigt steg i naturvårdsarbete runt Likstammen och för den biologiska mångfalden. Här nedan kan ni se ett bildspel från delar av bränningen.
Klockan hade slagit 9.00 denna fina vårvinterdag och tolv personer hade samlats på gårdsplanen vid Lundbynäs. Röjsågar, motorsågar, traktor med släp, fyrhjuling med släp stod redo att utföra naturvårdsröjning i de vackra betesmarkerna runt gården. Ljudet från sågarna ekade ut över Likstammen och ett gäng långfärdsskridskoåkare stannade upp och tittade vad som pågick. Det röjdes uppväxande sly som togs bort för att gynna den känsliga och fina floran som finns i de gamla kulturmarkerna Samtidigt sparades enstaka träd och busksorter som ska bli nästa generations träd/buskar. Det bjöds på mycket gott fika bestående av nybakade bullar/kakor och grillkorv samt kaffe vilket var mycket uppskattat. Det blev en mycket trevlig dag i det fina vädret där mycket blev gjort för naturvården och den biologiska mångfalden.
Åtta tappra medlemmar (exklusive hunden Hasse, även han medlem) tog sig idag till Timmermons naturreservat för att släpa och elda ris. Naturvårdsintasen innebar utglesning av yngre gran i en betesmark för att gynna floran. Under dagen tillverkades även en fågelholk för göktyta med motorsåg i en högstubbe (se bild). Det bjöds på fika, korv och dricka under dagen vilket som alltid smakar bäst utomhus. Ett stort tack till er som var med och gjorde denna fina insats för naturen och för framtiden. Nu hoppas vi att en göktyta hittar till ett nybyggt hem.