Svampexkursion

Den sista septemberdagen bjöds varierande väder, flertalet havsörnsobservationer, och en fantastiskt trevlig svampexkursion i skogarna vid Likstammens sydvästra vik strax norr om Solvik. under ledning av Mira Rawet.
Mira Rawet  arbetar på Artdatabanken (SLU) och är medlem i föreningen.
Mira formligen bubblade av svampkunskap som hon frikostigt delade med sig av.  Eftersom vi i Sverige har mellan 5000 och 6000 storsvampar hann vi naturligtvis bara skrapa lite på ytan, med några djupdykningar till läckra soppar, riskor med risker samt de svampar man definitvt ska undvika. Vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor ska man låta vara.
Något som är anmärkningsvärt är att, trots alla giftiga svampar, så är det dåliga (skämda) matsvampar som orsakar de flesta förgiftningsfallen.
För att få bättre koll på vad man plockar för svampar rekommenderade Mira "Nya svampboken" i senaste utgåvan (se bild).
Kaffe intogs vid Lillsjöns västra strand, där även dagens största fynd gjordes. En blomkålssvamp av nästan bibliska mått som delades upp mellan deltagarna.

Hjärtligt tack från deltagare och Styrelsen till Mira och Fredrik (som var Mira behjälplig) för en lärorik och trevlig tur i svampskogen!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

Senaste nyheter