Likstammen runt, etapp 5, Axala

Lördagen 17/10 samlades  nästan 30 nyfikna och förväntansfulla miljövänner i solskenet vid Axala för att, ledsagade av Sture Larsson, vandra i Axala by. 
Sture, väl förtrogen med Axalas historia och historier, delade frikostigt med sig av berättelser om byns framväxt och liv, med bland annat etablering av mejeri, affär och skola, samt de människor som befolkat byn genom åren. Självklart upptogs en del av tiden åt information om virkestransporterna från Likstammen till Båven. Virke avverkat av Backa-Hosjö AB (senare Holmen) på östra sidan av Likstammen flottades till "Spelet" i Axalaviken, där togs stockarna iland med hjälp av en råoljedriven vinch. Virket lastades sedan på tåg, ångloket "Putte" med sex vagnar, för transport 5 km till "Klippan" vid Båven, där virket buntades och sedan bogserades på Båven till Backa-Hosjös sågverk i Sparreholm. 
Förutom berättelser om byn och dess invånare fick vi höra om hur naturen runt Axala förrändrats genom åren med bland annat en ökande igenväxning och förändrad fauna.
Lagom till fikapausen var vi framme vid Axalas runsten där samtliga entusiastiskt gav sig i kast med innehållet i ryggsäckarna, till allas stora förtjusning förgylldes tillställningen ytterligare av att Sture deklamerade eposet om "Herr Riddaren Kurt". 

Hjärtligt tack till Sture Larsson för en fängslande eftermiddag!
 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

Senaste nyheter