Fiskskådning en framtidsnäring

Den 11 november i aulan på Tovetorp:
Under rubriken ”Fiskskådning en framtidsnäring” pratade Sven Jakobsson för en grupp på ca 15 medlemmar. Sven berättade livfullt om fisketurer för att skåda lax, tonfisk, rockor och hajar och vilket nöje det kan vara att få möjlighet att se fisk i hav och sjöar utan att nödvändigtvis fiska upp den.
Han berättade att den skandalöst dåliga fiskeförvaltningen inte minst i våra egna vatten, medfört att arter försvinner och ekosystem havererar. Sven tog upp begrepp som "kaskadeffekter" och "keystone arter" för att förklara varför algblomningar förvärras när torsk och andra rovfiskar utsätts för hårt fisketryck.
Sven förklarade att bevarandet av många fiskarter är akut och en förutsättning att människor i framtiden kan få möjlighet att äta fisk från havet. Förutom att hållbart konsumera fisk bör vi lägga ökat fokus på alternativa sätt att nyttja fisk, tex skåda fisk som vi nu gör vad gäller fåglar.

Hjärtligt tack till Sven för ett intressant föredrag!

Bilderna nedan visar laxfiske i Mörrumsån, hoppande tonfisk i Öresund och Sven Jakobsson med nyfångad gädda (platsen för gäddfångsten är Laxagrundet där Marco Polo dammade på grund för lite sedan).

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

Senaste nyheter