Viltspårning

Den 30 januari kl 10:00 samlades 19 tappra medlemmar vid Fagermons grustag i strålande sol och ca -10°C. Den senaste tidens rapporter om varg i området gjorde oss hoppfulla om möjligheten att få se spår av detta fantastiska djur! Under ledning av Alf Lettesjö tog vi oss fram i den 20 cm djupa nysnön längst skogsvägen från Fagermon, via Riset och tillbaka till grustaget. Det blev en härlig vandring på över 2 timmar, med en mysigt fikapaus i solen. Varje spår vi passerade blev noggrant examinerat, och tack vare Alfs eminenta guidning har vi lärt oss om hur man ser skillnad på dovhjort-, rådjur- och vildsvinspår. Förutom dessa arter såg vi även spår av räv, ekorre, skogsmus och hare. Det enda spår av släktet Canis vi såg var troligen från en eller flera domesticerade individer (typ tax av döma av tekniken att ’ploga’ sig fram i den djupa snön), och vi kan konstatera att deras vilda släktingar inte har rört sig i detta område under senaste dygnet. Vi stötte dessutom på att meståg med bla tofsmes, trädkrypare och svartmes som ivrigt letade mat i trädtopparna.

/Cilla Kullberg

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

Senaste nyheter