Ett första besök vid Tegelbrukshagen

Idag tog jag och dottern oss till det nybildade naturreservatet Tegelbrukshagen i nordöstra Likstammen. Vi följde från grusvägen in i reservatet en gammal urgröpt stig/väg. Först undrar jag varför den är så urgröpt? vägen leder oss fram till en gammal stengrund som ligger vid en bäck. Det är en gammal såg som en gång i tiden har försörjt bönderna med plank. Anledningen till den urgröpta vägen är nog att man där drog fram timmer till sågen. Turen fortsätter genom 100-årig granskog där fler lågor berikar marken. Efter ett tag kommer vi fram till en kulturmark, en nedlagd åkermark som planterats igen med gran. I de så kallade brynen står flera grova och fina aspar men som har stor konkurrens mot granarna. Vi fortsätter fram till Likstammens strand och hittar ett fint ställe att inta fikat på. Här blickar vi ut över den fina sjön och hör någon form av tärnor längre bort. Vi fortsätter turen genom medelålders tallskog som  är planterad för ca 50 år sen. Plötsligt dyker några jätteekar upp mitt i skogen. Tidigare kuturmark som varit viktiga betesmarker för bondens djur. Flera av ekarna är akut hotade och bör frihuggas kring inom kort. Vi kommer fram till en gammal nedlagd färdväg som leder oss ner till sjön igen. På sidan om vägen är det större utgrävda gropar som inte ser naturligt ut. Vägen har lett oss fram tlll en ruin där det för ca 100 år sen låg ett tegelbruk. Efter ett par timmar är vi åter tillbaka vid bilen och har fått fina upplevelser från det nya reservatet.

Helt klart värt ett besök för dem som vill få både natur- och kulturupplevelser. Delar med mig av lite bilder från turen.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

Senaste nyheter